Beltane.

 

 
 
De eenwording van God en Godin. Met hun heilige huwelijk brengen zij de gift van leven. In de natuur zien we overal om ons heen de paringsdrang, de vruchtbaarheid en bevruchting. Beltane is het vruchtbaarheidsfeest. Schepping ontstaat daar waar het ontvangende aspect en het gevende aspect samensmelten.
 
Traditioneel was Beltane een seksueel getint feest waar de jonge vrouwen het hof werden gemaakt door de jonge mannen. Later werd de viering rond de meipaal een centraal thema. De meipaal als fallussymbool, gebonden door witte en rode linten (maagdelijkheid en vruchtbaarheid). Er zijn veel variaties op het vruchtbaarheidsthema te vinden. Het springen over de ketel waar vuur in gestookt wordt is bijvoorbeeld zoín element uit het Beltane ritueel. Tijdens Beltane is de sluier tussen de werelden net als bij Samhain dun. De nadruk ligt echter niet op overleden dierbaren maar op de wereld der natuurkrachten. In het Beltane ritueel kan hier aandacht aan besteed worden door met de  natuurkrachten te werken en dank te zeggen voor de giften die zij ons geven. Om de natuurkrachten gewaar te worden kun je tijdens zonsopkomst op de dag van het ritueel, je gezicht wassen met dauw.
 
 

Beltane correspondenties.

Goden: liefdes godinnen zoals Aphrodite en Venus, Goden van de jacht en natuur zoals Cernunnos, Herne, Pan.

Algemene symbolen: meipaal, Ketel, Vuur, linten (rood en wit), bloemenkrans.

Kruiden en planten: meidoorn, kamperfoelie, roos, rozemarijn, goudsbloem, seringenbloesem, sint Janskruid. Sint Janskruid werd geplukt tijdens zonsopkomst op de dag van Beltane en in het huis gehangen ter bescherming en voor geluk.

Bomen: Eik (voor de God, Berk (voor de godin), Spar (voor geboorte), Appelboom (voor liefde).

Kleuren: wit (voor de Godin en puurheid), rood (voor de God en vruchtbaarheid), groen, roze, lichtblauw.

Stenen: Rozekwarts, Saffier, oranje Carneool.

 

 
Recepten.
 
Beltane koekjes.
Deze koekjes werden traditioneel de vooravond van Beltane rond het huis gelegd om het elfenvolk tevreden te stellen. Natuurlijk kun je ze ook tijdens je ritueel eten, maarÖbewaar wat voor de elfjes!
 
IngrediŽnten:
half kopje zoete witte wijn
2 eetlepels suiker
1 ei
1 kopje honing
2/3 kopje bloem
mespuntje nootmuskaat
mespuntje kaneel
mespuntje zout
zonnebloemolie
 
Wijn en ei kloppen in een schaal. Bloem, kaneel, nootmuskaat, zout en suiker mengen in een schaaltje, dit mengsel door het eimengsel roeren. Olie verwarmen in een pan, niet teveel verhitten (vermijd walmen). Voeg het mengsel toe lepel voor lepel. Bakken totdat de koekjes goudbruin zijn. Laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doop de koekjes voor het eten in de honing.
 
Beltane liefdes potjes.
IngrediŽnten:
25 gram zachte boter
ĺ kop bruine suiker
1 ei
mespuntje zout
1 Ĺ kopje bloem
1 theelepel koriander zaadjes
Rozenblaadjes jam
 
Alle ingrediŽnten samenvoegen en goed doorkneden. In balletjes vormen (ongeveer 2 eetlepels van het mengsel) en verdelen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Duw een gat in de balletjes, tot een kommetje ontstaat. Bak in een hete oven (300 graden) tot de kommetjes goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en doe de jam in de kommetjes.
 
Beltane wierook.
IngrediŽnten:
3 delen BenzoŽ
2 delen sandelhout
1 deel rozenblaadjes
1 deel meidoornbloesem
enkele druppels jasmijnolie
 
Deze ingrediŽnten mengen en op een houtskool blokje branden tijdens het Beltane ritueel.

© 2001 - 2003 B. Keuris