Egyptisch Pantheon

enkele belangrijke Egyptische Goden

klik op de namen voor een afbeelding

 

Amun

De mysterieuze oppergod, zijn aspecten verborgen, zijn verschijning mythisch. Hij is de God van de hemel, lucht en aarde ontstaan uit zijn gedachten. De ram en de gans zijn schepsels van Amun. 

 

Anubis

God van de dood, bewaker van de onderwereld. Zijn krachten zijn voelbaar in het westen, daar waar de zon ondergaat. Zijn verschijningsvorm is de jakhals. 

 

Bastet

De kattengodin Bastet beheert huis en haard. Een kat kan huiselijk en nuttig zijn maar ook gewelddadig en wispelturig. Zo ook Bastet. Haar symbool is de ratel.

 

Horus

De God van de hemel. Zijn ogen zijn de zon en de maan, de valk is zijn verschijningsvorm. Het oog van Horus is een krachtig amulet. Dit oog dat de maan symboliseerde werd hem ontnomen en terug gegeven door Seth. Horus schonk zijn oog vervolgens aan Osiris.

 

Isis

Isis, de moedergodin. De troon is één van haar symbolen. Zij is een beschermster en een begeleidster, Isis de almachtige. Zij beheerst de kracht van woorden, zij is graan Godin, zee Godin, Godin van het land, Godin van de onderwereld, Godin van de sterren. Isis is niet alleen de alomvattende Godin, Isis is boven alles een vrouw, dochter, moeder, geliefde..

 

Nuit

Godin van de lucht en de hemel, haar lichaam gemaakt van sterren. Zij is de barrière tussen de chaos krachten en de geordende kosmos. Nuit is ook een Godin van de dood. Haar krachtdier is de koe.

 

Osiris

God van de onderwereld en vegetatie. Osiris is een offergod, hij is sterfelijk en keert terug na zijn dood. Hij wordt geassocieerd met dood en begrafenissen.

 

Ra

Zonnegod Ra is de levensgever. Uit Ra ontstaat alles, zowel Goden als mensen en tot Ra keert alles terug. Hiermee is Ra het begin en het einde, de cirkel van leven en dood. De zonneschijf is zijn symbool, de valk en de ram zijn dieren.

 

Sekhmet

Sekmet, de leeuwin, de krachtige. Als een leeuwin is zij strijdlustig maar ook verzorgend. In haar naam worden spells en amuletten vervaardigd tegen ziektes. Haar symbolen zijn een maankroon en de Ankh als staf.

 

Seth

God van chaos en vijandigheid, de grote verwoester. Hij wordt gezien als puur boosaardig, een demonische God. Seth wordt ook de heer van de noordelijke lucht genoemd, en is verantwoordelijk voor stormachtig weer. Zijn symbolen zijn de krokodil, het everzwijn en het nijlpaard.

 

Thoth

Thoth, God van wijsheid en balans. In de onderwereld weegt hij de harten van de overledenen tegen de veer van de waarheid. Hij wordt ook gezien als God van magie, kunst en wetenschap. Zijn symbool is de ibis met de maansikkel en volle maan als kroon. Ook wordt hij wel afgebeeld als een baviaan.