Jaarfeesten

 

Waarom jaarfeesten vieren? Jaarfeesten symboliseren de natuurcyclus, de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Deze cyclus bevindt zich ook in ons. Door het vieren van deze feesten geven we daar vorm aan, erkennen de cyclus en wijden ons aan de natuur waar wij deel van uitmaken.

Ik wil hier een beeld geven van de cyclus van de natuur, de cyclus in onszelf. Ik heb opzettelijk geen data bij de feesten vermeld omdat de feesten afhankelijk zijn van de gesteldheid van de natuur. De zonnewende feesten zijn wel rond een datum te plaatsen omdat zij samenhangen met de stand van de zon. Om invulling te geven aan de jaarfeesten geef ik eerst wat achtergrond informatie bij elk feest en verder correspondenties en recepten om toe te passen bij de jaarfeest rituelen. Je kunt ťťn en ander nalezen door op de linkknop onderaan de naam van het desbetreffende feest te klikken. Er zijn schitterende boeken geschreven over de jaarfeesten dus is het niet zinvol om hier verder in herhaling te treden. Lees, leer en pas toe.

 

Samhain

Het is koud buiten, de bomen zijn kaal, het is guur weer. De natuur lijkt dood, voedsel ligt opgeslagen voor de komende winter. Behaaglijk staren naar het haardvuur met de gordijnen dicht, dat is wat je het liefste nu wilt. Je balanceert op de grens van waken en slapen, net als de natuur. Dit is samhain, dood en leven, tijd voor herdenken, tijd voor contemplatie.  De sluier is dun, niet meer dan een nevel. Achter de sluier zie je wat geweest is, achter de sluier ligt ook de toekomst.

Yule 

Langste nacht, kou en duisternis met de belofte aan warmte en licht. Geboorte van het licht. Nog maar een zwak schijnsel maar de hoop is geboren dat betere tijden aanbreken. Hoop, liefde, warmte, samen zijn. Blij met wat je hebt, blij met wat gaat komen. Dans de dans van leven in de dood.

Imbolc

 

De eerste schuchtere bloemen, teer en kwetsbaar. Soms dwars door met sneeuw bedekte aarde steken ze hun kopjes op. Het stof van de winter verdwijnt langzaam, nieuwe ideeŽn worden geboren. Nog maar een kleine kiem. Misschien verwerp je een idee, misschien werk je het later uit. Maar het borrelt weer van binnen, net als de aarde die langzaam tot leven komt.

Ostara 

 

De natuur barst open, alles is jong en onervaren, alles is fris en pas geboren. Creativiteit ontwaakt, je bruist van het leven,  je groeit. De wereld bekijk je door nieuwe ogen. Probeer alles uit, fouten mogen worden gemaakt, daar groei je van.

Beltane

 

De natuur wordt bevrucht, alles hunkert naar liefde en lust. Er ligt een vruchtbare bodem voor je voeten. Je hoeft enkel de stuwende kracht aan te wenden om je daden te bekrachtigen. Je handelt, je geeft vorm aan je ideeŽn en plannen. Je voelt je sterk en onverslaanbaar. Gebruik je levenskracht, gebruik de krachten om je heen.

Litha 

 

Het is warm, verstikkend soms, vurig. De zon is oppermachtig. Overal is weldaad en overvloed, de kelk loopt over. Het is midzomer, de langste dag. Al is de natuur uitbundig, zij toont ook haar schaduwzijde, de donkere tijd kondigt zich weer aan. Geniet van de overvloed en sta stil bij de gaven van de natuur. Dans de dans van dood in leven.

Lughnasadh

 

De eerste oogst wordt binnengehaald. De natuur geeft ons haar vruchten. We zien wat onze arbeid ons heeft opgeleverd, we oogsten en gebruiken deze vruchten.

Mabon 

 

De laatste oogst, het grote offer. De kracht van de zon neemt zienderogen af, we keren naar binnen om te bepalen wat wij gaan achterlaten, wat wij gaan offeren. Wat we niet gebruiken geven we terug aan de aarde zodat het kan transformeren.

© 2001 - 2003 B. Keuris