Keltisch Pantheon

enkele belangrijke Keltische Goden

klik op het deurtje om de tempel te betreden.

 

Arianrhod

Arianrhod is de grote weefster, zij weeft de relaties tussen leven en creatie. Zij is tevens Godin van de initiatie, van het betreden van nieuwe fases in iemands leven. Arianrhod heerst in de tussenfases, tussen incarnaties en weeft de verbindingen. Haar Griekse equivalent is Ariadne.

 

Brighid (Brigit, Bride)

Brighid is een drievoudige Godin. Godin van poŽzie, genezing en smederij. Ze wordt geassocieerd met het lammeren seizoen, het jonge leven. Haar feest is Imbolc, begin februari als de natuur weer tot leven komt. Brighid is  de Godin der inspiratie haar symbool is het vlammend licht waarmee zij de inspiratie aanwakkert en ideeŽn bevrucht.  Haar Romeinse equivalent is  Minerva.

Cernunnos  

De grote jager, de gehoornde, heer van de dieren en de natuur. Cernunnos heerst over de krachten van leven en dood, hij bewaakt de poorten naar de onderwereld. Hij wordt geassocieerd met voorspoed en rijkdom. Zijn rol is het zuiveren door offer en selectie. Laat los wat niet langer relevant is waardoor groei mogelijk wordt. Zijn symbolen zijn de slang en halsring, een inwijdingsteken (vrijwillige ketening).

 

Cerridwen

Cerridwen, de wijze moedergodin, gesymboliseerd door het totemdier de zeug. Een zeug staat voor de kracht van de moeder en de vruchtbare donkere aarde. Uit haar ontstaan twee krachten in de vorm van haar kinderen: het donkere aspect en het lichte aspect. Cerridwen beheert de ketel van wijsheid, kennis en inspiratie. De wijze moeder roert in deze ketel terwijl wij meekijken over haar schouder wat het brouwsel ons vertellen zal. ProfetieŽn zijn haar geschenk aan ons.

 

de Dagda

De Dagda wordt als godheid vaak geassocieerd met DruÔdisme. Hij is de god van wijsheid en wordt gezien als de Grote Vader. Zijn symbolen zijn de ketel en de staf. De Dagda staat aan het hoofd van de Tuatha de Danaan, het volk van Dana oftewel het elfenvolk.

 

Epona

De naam Epona komt uit GalliŽ en is afgeleid van het Keltische woord voor paard. Zij is de Godin van de paarden, een zeer belangrijk dier in de Keltische samenleving. Epona's symbolen zijn graan, fruit en de slang. Zij beheert de krachten van vruchtbaarheid en voeding. Daarnaast is zij een beschermende en begeleidende godin. Op haar merrie rijdt zij door het leven, de dood en wedergeboorte, zij aan zij naast haar beschermeling.

 

Gwydion

Gwydion, de MagiŽr God. Hij staat voor magie en geslepenheid. Gwydion schuwt zwarte magie uit eigenbelang niet, want magie staat in dienst van hem. Hij wordt ook als bard geassocieerd met muziek en kunst.

 

Lugh

De god van het licht, Lugh de zonnegod. Lugh staat voor kunst, reizen, handel. Onder kunst werd ook oorlogsvoeren verstaan. Zijn symbool is de brandende speer. Met deze speer kon hij elke vijand verslaan, zoals de zon de duisternis verslaat. Lugh wordt ook de god van de vele vaardigheden genoemd. Hij wordt beschreven als een verfijnde knappe verschijning. Zijn Griekse equivalent is Apollo.

 

Mabon

De naam Mabon betekent zoon. Hij is de God van vrijheid, harmonie, verbondenheid en muziek. Ook wordt hij gezien als de  God van de jeugd. Mabon is in de legenden zowel gevangene als bevrijder. De DruÔden zagen hem als de zoon van de Grote Moeder en daarmee als oorspronkelijke God, alom vertegenwoordigd.

 

the Morrighan

Als oorlogsgodin is the Morrighan drievoudig: Macha, Nemainn en Badb. Morrighan is ook een seksuele Godin met een lust voor mannen. Wordt zij genegeerd, dan is haar toorn verschrikkelijk. Ze neemt de gedaante aan van een kraai, maar vechtend kan zij ook veranderen in een wolvin of een aal. The Morrighan symboliseert dood, seksualiteit, geweld en ruzie. Ze is een duistere Godin die balanceert op de grenzen van leven en dood.

 

Rhiannon

De legende van Rhiannon is gevuld met bedrog en verraad. Zij is slachtoffer en onschuldig. Rhiannon staat voor rechtschapenheid, reinheid en moed. Vogels zijn haar symbool, zij brengen goede tijding met zich mee vanuit de "andere wereld".