Lughnasadh

 

I am Lugh Samildanach
I am Lugh the Il-Dana
I am Lugh, master of the battle
I am Lugh, master of healing
I am Lugh, master of knowledge
I am Lugh, master of sailing
I am Lugh, master of sorcery
I am Lugh, master of smithing

 

Lughnasadh is de inleiding naar de herfst en kondigt het einde van de zomer aan. Al valt Lughnasadh in de warmste tijd van het jaar, het feest markeert de tijd dat de dagen duidelijk korter worden.

De herfst kent 3 oogsten, Lughnasadh is de eerste, de tijd dat het eerste graan geoogst wordt. Het feest is genoemd naar de Keltische god Lugh, God van het licht en wijsheid. De traditie van dank zegging voor het brood afkomstig van deze eerste oogst werd door de christenen loaf mass genoemd oftewel Lammas.

Lughnasadh is een tijd van transformatie. De graan koning offert zich op en wordt getransformeerd naar de levensbrengende overvloed van de oogst. Tijdens Lugnasadh staan we stil bij wat we bereikt hebben en zijn dankbaar voor wat we hebben. Het is een tijd om anderen te laten delen in de overvloed en datgene te oogsten wat we eerder hebben gezaaid, zowel positief als negatief. Lugnasadh biedt ons de gelegenheid om na te denken over wat beter had gekund en wat goed is gegaan en voortgezet kan worden.

Folklore.

Lugnasadh werd onder andere gevierd door middel van het uitstallen van ambachten. Mensen toonden hun kunde, hun oogst van dat jaar. Een traditioneel ritueel was het brandende wiel; een wiel werd met teer ingesmeerd en in brand gestoken, vervolgens werd het brandende wiel de heuvel afgerold. Dit kondigde het einde van de zomer aan en stond symbolisch voor de zonnegod in zijn afdaling. Het is interessant om de betekenis van de tarotkaart Het Rad van Fortuin hier naast te leggen. Het wiel/rad in beweging gaat zowel omhoog aan de ene kant als omlaag aan de andere kant, welke kant wij ervaren ligt aan de uitkomst van onze oogst.

 

 

 Lughnasadh correspondenties.

 

Algemene symbolen: alle soorten graan, sikkel, zeis, brood, seizoens fruit en groenten, vuu, phallische symbolen.

 

Goden: Lugh, Dionysos, Dana, Demeter, Ceres.

 

Kruiden en planten: klimop, salie, zonnebloem, duizendblad, groene munt.

 

Bomen: wilg, eik.

 

Kleuren: groen, donkergeel, oranje, rood.

 

Stenen: Aventurijn, Citrien, Peridoot.

 

Metalen: brons, goud.

 

Handelingen: offeren, oogsten, transformatie, contemplatie.

 

Tijd: als de zon zijn hoogste stand heeft bereikt.

2001 - 2003 B. Keuris