Litha

 

Litha, middelpunt van de zomer. De zon staat op haar hoogste punt aan de noordelijke hemel. Langste dag, langdurig licht, de nacht is kort de dag lijkt oneindig. Litha is een keerpunt in de cyclus. We vieren weliswaar deze langste dag vol overvloed, vruchtbaarheid en vreugde maar tegelijk markeert deze dag de overgang naar de donkere tijd van het jaar. Bezinning is op zijn plaats naast onze vreugde.

De eikkoning wordt onttroond door zijn donkere wederhelft de hulstkoning. Hij regeert over de donkere tijd, de eikkoning maakt plaats voor hem zodat hij zijn rol kan spelen als gemaal van de Godin. Langzaam zal de energie van de eikkoning transformeren. Zijn groeikracht zal vruchten voortbrengen, het offer van groei is de oogst. Dit is het geschenk van de God aan moeder aarde en aan ons als deel van haar. Om deze cyclus mogelijk te maken is de ontvangende en gevende schoot van de Godin onontbeerlijk. Zij is met midzomer de gulle, warme moeder. Zij opent haar armen om ons te ontvangen.

Folklore.

Midzomer vuren werden ontstoken voor bescherming en geluk. Om geluk af te dwingen werd er door de vuren gesprongen en werden lantaarns rond de huizen gehangen. Vaak werd tijdens deze kortste nacht ook niet geslapen. Niet alleen mensen waren actief in deze nacht, ook het elfenvolk liet zich zienÖ. Gedurende de midzomernacht zou de poort naar elfenwereld open staan.

Litha handelingen.

De zon gaat tijdens Litha het waterteken Kreeft binnen. Nu is een prima tijd om magisch altaarwater te verzamelen. Ga bijvoorbeeld naar de zee of vang regenwater op tijdens een onweersbui. Ook is dit de tijd om medicinale en/of magische kruiden te oogsten. Gebruik echter nooit meer dan 1/3 deel van de plant zodat de plant zich weer kan herstelen. Geef altijd iets terug aan de natuurkrachten (bijvoorbeeld iets wat je zelf hebt gemaakt) en bedank voor wat je gegeven wordt.

Litha correspondenties.

 

Algemene symbolen: bloemen, speer (symbool voor de God), met bloemen gevulde cauldron (voor de Godin), eikenbladeren, hulsttakken.

 

Kleuren: warme zomer kleuren zoals bloedrood, oranje, goudgeel, mosgroen.

 

Voedsel: vruchten zoals sinaasappels, appels, aardbeien. Honing.

 

Drank: mede, vruchtensap, vruchtenwijn.

 

Kruiden: kaneel, tijm, lavendel, mint, saffraan, ijzerhart, kamille.

 

Stenen: diamant, jade, tijgeroog, smaragd, barnsteen, jaspis.

 

Metaal: goud

 

 

Recepten.

 

Midzomerkoekjes.

IngrediŽnten:

ĺ kopje zachte boter

2 kopjes bastaardsuiker

2 eieren

1 theelepel citroensap

2 theelepels citroenrasp

2 kopjes gezeefde bloem

1 kopje fijn gemalen pecan noten

 

Bereiding:

Mix de zachte boter in een schaal (niet van metaal!) met de suiker, voeg telkens een klein beetje suiker toe tot een homogene massa ontstaat. Voeg de eieren, citroensap en rasp toe. Hierna voeg je de bloem en pecan noten geleidelijk toe, goed mengen. Bedek de schaal met een witte of gele doek en plaats in de koelkast gedurende een nacht.

Vorm balletjes van het mengsel ongeveer 2,5 cm in diameter. Plaats deze balletjes op bakpapier en druk ze wat plat, zorg dat er genoeg ruimte zit tussen de koekjes.

Verwarm de oven voor op 175 C en plaats de koekjes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten. 

 

Litha wijn.

Deze wijn heeft een jaar nodig om te rijpen dus beleef nu plezier aan de bereiding en volgend jaar plezier aan het drinken.

 

IngrediŽnten:

2 delen paardebloem (zelfde volume als het water)

2 liter water

2 kopjes frambozen

sap van 1 citroen

1 theelepel kaneel

5 kopjes suiker (of honing)

1/3 deel wijngist of actieve gist.

 

Bereiding:

Verwijder de steeltjes en blaadjes van de paardebloemen en breng aan de kook. Laat het mengsel afkoelen en staan gedurende de nacht. Zeef het mengsel de volgende dag en voeg citroensap, frambozen, kaneel en suiker toe. Zachtjes verwarmen tot de suiker geheel is opgelost. Week de gist in warm water en voeg toe aan het lauwwarme mengsel. Bedek de pan met een doek en laat gedurende 3 dagen staan. Kijk af en toe naar het proces van fermenteren en visualiseer dat de belletjes die je ziet ontstaan zonnige energiebolletjes zijn. Na 3 dagen zeef je het mengsel weer en bottelt de wijn in flessen met een losse kurk. Als de kurken er niet meer uit ploppen proef je of de wijn zoet genoeg is. Zoniet, voeg dan meer suiker toe en zorg ervoor dat de wijn niet meer kookt, anders doodt je de gist.

Tenslotte kurk je de flessen stevig en bewaar de wijn op een koele donkere plaats gedurende een jaar.

© 2001 - 2003 B. Keuris