Mabon

 

Tijdens de herfstequinox zijn dag en nacht weer in balans. Deze tijd markeert het keerpunt naar de donkere helft van het jaar, tijd om te oogsten. Het is een tijd om dankbaar te zijn voor al wat ons gegeven wordt, voor wat we hebben bereikt. De balans in de natuur nodigt uit om naar binnen te keren door middel van meditatie. De tijd lijkt langzamer te gaan, we hebben geen haast en komen tot bezinning. Neem de tijd om tot jezelf te komen en terug te kijken. Hierna is er weer ruimte om een blik vooruit te werpen.

Rond deze tijd daalt de Godin af naar de onderwereld. Met haar vertrek zien we de teruggang in de natuur en de komst van de winter. Deze mythe zien we terug in de Sumerische mythe van Inanna en de Romeinse legende van Demeter en Persephone (in het Grieks: Ceres).

In september nemen we ook afscheid van de God van de oogst. Hij is de "greenman" , de cyclus der natuur. Hij is de oogst en zijn zaad waarborgt de hergeboorte van de natuur. Deze cyclus wordt gesymboliseerd in de mythe van de God Mabon. Al met 3 dagen oud werd hij weggenomen van zijn moeder (de Moedergodin) en na verloop van tijd gered door een hert, raaf, uil, adelaar en een zalm. Tijdens zijn ontvoering verbleef Mabon in de magische andere wereld, de baarmoeder van de Godin. Tijdens zijn gevangenschap vergaart hij kracht en wijsheid. Zijn licht lijkt gedoofd maar niets is minder waar. Bij zijn terugkeer in de wereld is hij de grote redder die de aarde bevrucht met zijn verworven krachten.

 

 Mabon correspondenties.

 

 

Goden: Mabon, Bacchus, Dionyssos, Greenman

 

Godinnen: Persephone, Demeter, Ceres, Inanna

 

Voedsel en drank: graanproducten, maÔskolven, appels, noten, bessen, zaden, gedroogd fruit, wortelen, aardappelen, uien, wijn en ciderdranken.

 

Algemene symbolen: alles wat je in het bos kunt vinden (herfstbladeren, noten, takken, paddestoelen, bloemen, bramen en andere vruchten), hoorn des overvloeds

 

Dieren: roofvogels, wolf, hond, hert

 

Stenen: gele agaat, carneool, gele topaas, saffier, lapis lazuli, amethist

 

Kleuren: donker geel, oranje, rood, bruin, koper, paars.

 

Kruiden: salomon's zegel, salie, mirre

 

Rituele magie: rituelen voor welvaart, contemplatie, regressie

 

Traditionele gebruiken: binnen halen van de oogst, offers brengen aan het land, het snijden van een wilgen staf (DruÔden), boswandelingen, noten rapen, bessen plukken, wijn maken, verzamelen van mooie herfstbladeren. Maak een hoorn des overvloeds: vul een rieten mand in de vorm van een hoorn met seizoensvruchten, bloemen, herfstbladeren en noten.

 

 

Recepten.

 

Mabon olie.

IngrediŽnten:

Amandel als basisolie

4 druppels rozemarijn

2 druppels appel

1 druppel kamille

 

Mabon wierook.

IngrediŽnten:

1 deel BenzoŽ

1 deel gedroogde jasmijn

1 deel gedroogde appelbloesem

een snufje zwarte peper

2 druppels patchouly

1 mespunt kaneel

 

Hoorn des overvloeds

IngrediŽnten:

1x beslag basisrecept voor zoete pannenkoeken

1 el acaciahoning

250 gr bosvruchten

Poedersuiker

 

Bereiding:

Bereid het beslag volgens het basis recept en bak niet al te grote pannenkoeken.Rol elke pannenkoek in de vorm van een horentje. Verdeel de poedersuiker over de borden. Vul de horentjes met een deel van de bosvruchten. Leg op elk bord 1 horentje. Garneer met de resterende bosvruchten. Giet een straaltje honing over elke pannenkoek en dien onmiddellijk op.

© 2001 - 2003 B. Keuris