Noors Pantheon

enkele belangrijke Noorse Goden

klik op de onderstreepte namen voor een afbeelding

 

Balder

Balder is een zonnegod, een god van dood en wedergeboorte. Hij wordt de Goede God genoemd

 

Elli

Godin van de ouderdom en wijsheid. Zij komt tot ons als oude vrouw die de jeugd weet te verslaan door slimheid tegenover kracht.

 

Freya

Freya de Godin van vruchtbaarheid, seksualiteit en divinatie. Haar totemdieren zijn valken, katten, geiten en everzwijnen. Zij kan de gedaante aannemen van een valk.

 

Frigga

Frigga is een moederlijke Godin die heerst over geboorte en opvoeding. Huis en haard worden tevens door haar beschermd.

 

Loki

Een Chaos Godheid. Aan de ene kant vormt hij door zijn wandaden uitdagingen en daardoor vernieuwing. Aan de andere kant is hij uit op pure vernietiging. De balans is waar Loki mee speelt. Hij is heerser van de ondergang en de overwinning.

 

Odin

Odin offert zichzelf om kennis te vergaren, hij belichaamt wijsheid en kracht. Hij is tevens een oorlogsgod die heldendaden beloont. De ware held is echter degene die het pad der kennis durft te betreden, innerlijke wijsheid is Odin's boodschap. Zijn symbool is de raaf.

 

Thor

Thor, God van de storm, oorlog en rechtvaardigheid. Hij is een overweldigende persoonlijkheid, bulderend lachend of vurig ten strijde. De hamer Mjollnir is zijn symbool, hiermee doet hij het donderen en bliksemen.