Ostara.

 

De naam Ostara is afkomstig van de anglo-saxische godin Eostre of Eastre. Er is weinig bekend van deze godin maar haar naam en haar symbool (de haas) zijn een belangrijk deel geworden van het huidige paasfeest (Easter in het engels). Ons woord Pasen is trouwens afgeleid van het joodse woord Pesach en heeft weinig met de betekenis van Ostara te maken. De naam Eostre is verwant aan het Germaanse Ostar dat beweging naar de opkomende zon zou betekenen. Eostre is een maagdelijke godin die aan het begin van de lente staat. Haar tere schijnsel stimuleert de groei op liefdevolle wijze. Haar symbool, de haas, is de voorbode van vruchtbaarheid en energie. De wederopstanding van de natuur symboliseert zij. Daarmee is de godin Persephone ook een godin die rond het jaarfeest Ostara een grote rol speelt. Tijdens de donkere helft van het jaar verblijft zij in het schimmenrijk waardoor haar moeder Demeter de akkers doet verrotten van verdriet. Tijdens de lichte kant van het haar keert Persephone terug naar haar moeder die uit vreugde de natuur tot leven brengt.

Dit licht/donker aspect past naadloos bij Ostara wat op 21 maart gevierd wordt: de overgang van de donkere helft naar de lichte helft van het jaar. De God moet gezien worden als jongen, zoon, puberende tiener. Zijn kracht is grillig en ongecontroleerd maar nog niet stuwend zoals tijdens Beltane. Dit is de tijd van het jaar waarin we open staan voor veranderingen, voor ontwikkeling. Dit is de tijd om aan de slag te gaan met lang gekoesterde dromen.

Ode aan Eostre.

Eostre,

Ostara,

ontluikende gloed.

Eostre,

Ostara,

daadkracht en moed.

Jij schijnt in mijn hart,

jij straalt in mijn wezen.

Wij wachten met smart,

tot de zon is verrezen.

Eostre,

Ostara,

feest van de groei.

Eostre,

Ostara,

mijn hart staat in bloei.

Dank voor jouw schoonheid,

dank voor jouw pracht.

Ik schenk je mijn reinheid,

mijn liefde, mijn kracht.

Eostre,

Ostara,

aanschouw haar gezicht.

Eostre,

Ostara,

 begin van het licht.

 

Ostara correspondenties.

 

Algemene symbolen: het ei; het leven begon met het wereldei (oorspronkelijk een slangenei) volgens mythologische vertellingen. Het in tweeŽn breken van dit ei had het leven tot gevolg. Het ei staat voor het begin, voor vruchtbaarheid.

De haas; zoals eerder beschreven behoort de haas bij de godin Eostre. Naast de vruchtbaarheidssymboliek is de haas ook een maan symbool. In vroeger tijden dachten mensen een haas te herkennen in de maan. Maan-krachten worden ook toegekend aan de godin Eostre.

 

Kruiden en planten: lavendel, driekleurig viooltje, jasmijn, krokus, rozen, iris, salie, nootmuskaat. 

 

Kleuren: citroen geel, zacht roze, groen, pastel kleuren.

 

Stenen: Rozen kwarts, aquamarijn, amethist, maansteen.

 

Voedsel: Alles met eieren, honingkoekjes, seizoensfruit, groene salade, zaden (zoals zonnebloempitten en sesamzaad), bladgroenten.

 

Activiteiten: werken in de (kruiden)tuin, werken met kruiden, zaden planten, verpotten van planten. Voor dag en dauw opstaan om het licht te begroeten.

 

Recepten.

 

Ostara wierook.

IngrediŽnten: 

2 delen wierookhars

1 deel BenzoŽ

1 deel drakenbloedpoeder

1/2 deel nootmuskaat

1/2 deel driekleurig viooltje

1/2 deel sinaasappel

1/2 deel rozenblaadjes

Tip: wierookhars kun je zelf verkrijgen door de harsdruppels van een dennenboom af te schrapen.

 

Spinazie quiche

IngrediŽnten: 

5 - 6 plakjes bladerdeeg (diepvries)

3 eieren

zout

peper

nootmuskaat

bloem

boter

100 cl melk

6 lente-uitjes, gesnipperd

200 gram geraspte kaas

1 pak bevroren spinazie

pijnboompitten

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. strooi de bloem op het aanrecht en kneed de ontdooide bladerdeegplakjes tot een bal. Rol de bal met een deegroller (of een lege fles) uit tot een plak . Bekleed een ingeboterde taartvorm (ÝĪ26 cm) met de deegplak. Ontdooi de spinazie, meng deze met een snufje zout en peper. Doe een deel van dit mengsel in de taartvorm en daarop een deel geraspte kaas en een deel uiensnippers. Herhaal deze laagjes. Klop de eieren los met de melk en zout, peper en nootmuskaat en giet dit over de vulling. Leg de pijnboompitten erover. Bak de taart 40 minuten in de oven (in het midden), de laatste 5 minuten de taart op de bodem van de oven zetten.

De pitten symboliseren datgene waar je aan gaat werken en wat jij tot volle wasdom laat komen dit jaar.

 

(c) 2001-2003 B. Keuris