Romeins Pantheon

enkele belangrijke Romeinse goden

Klik op het deurtje om de tempel te betreden, en klik op de namen voor een afbeelding.

 

Bacchus

Vrolijke God van wijn, dronkenschap, feest, plezier. Bacchus houdt van excessen, gematigdheid is hem onbekend. Plezier in het leven is zijn devies. Hij is echter ook het toonbeeld van geen maat kennen. Verkennen van grenzen gaat vaak gepaard met fouten. Bacchus spoort aan om niet bang te zijn voor deze fouten.

Ceres 

Godin van landbouw en oogst. Zij is de moeder van de cirkel der seizoenen. Net als haar Griekse equivalente demeter schenkt zij haar dochter aan de onderwereld om het verloop van deze cyclus te waarborgen.

 

Diana

Strijdbare Godin van de jacht.Beschermster van flora en fauna, met name het dierenrijk (Lady of the Beasts). Maangodin in haar maagdelijk aspect. Maagdelijk in de zin van geen kinderen gebaard hebbende, seksualiteit hoort wel bij Diana. De hulpeloze, het slachtoffer, de onbegrepene vindt in Diana een redder.

 

Jupiter

Jupiter, heer van het universum, heer van de lucht. Zijn krachtsymbool is de bliksemflits. Zijn Griekse equivalent is Zeus, Jupiter is echter waardiger en standvastig. Hij bezit de kwaliteiten die ook worden toegedicht aan de planeet Jupiter: welvarend, voorspoed brengend en vruchtbaar in de zin van ideeŽn die concreet worden. Eer en trouw zijn kenmerken van hem.Werk met Jupiter op een donderdag.

 

Mars

God van oorlog en passie. Mars heeft een vurig temperament in positieve zin en negatieve zin. Seksualiteit, passie, lust en liefde horen bij Mars maar ook conflict, ruzie, ontrouw en geweld. Mars begeeft zich graag op het scherp van de schede en daagt je uit om zijn krachten aan te wenden. Zijn dag is de dinsdag.

 

Mercurius

Als boodschapper der Goden reist Mercurius tussen de werelden. Hij is hiermee de beschermer van fysieke en spirituele reizigers. Hij is meester over de te bewandelen wegen en de wind. Zijn symbool is de staf omwikkeld door een slang. Zijn Griekse equivalent is Hermes en zijn dag is de woensdag. Hij heerst over handel. Het metaal kwik toont de kenmerken van Mercurius: dualiteit als bindmiddel, vast doch vloeibaar, vurig doch koud, materie doch geestelijk. Mercurius bind de tegenpolen.

 

Minerva

Minerva is de Godin van oorlog en vrede, van beslissingen nemen en van wijsheid. Zij is een weefster en spinster, zij is de draad tussen twee uitersten. Raadpleeg Minerva als het om beslissingen nemen gaat. Zij is het innerlijke antwoord. 

 

Venus

De Godin van de liefde en schoonheid, van vruchtbaarheid en de natuur in al haar facetten. Waar zij loopt, ontspringen bloemen, waar zij ligt zucht de aarde. Haar dag is de vrijdag. Werk je met liefde dan werk je met Venus aan je zij.

 

Vesta

Vesta is de Godin van het vuur, van huis en haard. Vuur in dienst van de mensheid, vuur onder controle. Maagdelijkheid en reinheid horen bij Vesta. Haar priesteressen, de Vesta maagden hielden hun vrouwelijkheid in toom als het heiligste der heilige, zij bewaakten de eeuwige vlam. Mannen hadden geen toegang tot haar tempel. Vesta, Godin van elke vrouw.