Samhain

 

Samhain de donkere tegenhanger van Beltane. Vierden we leven in de dood tijdens Beltane, nu vieren we de dood in leven. Samhain is het laatste oogstfeest en tevens slachtfeest. Het vee werd voor de winter binnen gehaald en voor een deel geslacht om de winter door te komen. Het bloed werd over de akkers verspreid om dank te zeggen en een goede oogst voor het volgende jaar te verzekeren. De dood is het centrale thema tijdens Samhain. Niet alleen vanwege de slacht en het offeren maar vooral ook doordat de periode rond 31 oktober gekenmerkt wordt door mysterie en magie. De sluier tussen de werelden is dun. Zo dun dat wij er doorheen kunnen kijken en contact leggen met onze voorouders en geliefden die ons voor zijn gegaan in de dood. We kunnen een kijkje nemen in het verleden maar ook in de toekomst. Samhain leent zich dan ook uitstekend voor divinatie.

De dood markeert zowel het einde als het nieuwe begin. Laat achter wat je als balast ervaart en vul die leegte met nieuwe plannen voor het komende jaar. Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken, wat je met je leven gaat doen deze nieuwe cyclus. Samhain geeft je de mogelijkheid te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen. Besef dat een nieuw begin nooit zonder offers komt. Wat offer jij op? Waar doe jij afstand van? Wat laat jij sterven in jezelf?

Gebruik de sluier tussen de werelden wijs en voel je gesteund en beschermd door je voorouders. Dank en gedenk hen op deze dag.

 

Samhain correspondencies.

 

Algemene symbolen: bezem, masker, botten, sluier, bloed, ketel

 

Voedsel en drank: appels, pompoen, hazelnoten, kruiden thee, cider, vlees gerechten

 

Planten en kruiden: salie, klimop, appelboom, kattekruid, pompoen, kalebas, basilicum, duizendblad, nachtschade, taxus

 

Kleuren: zwart, rood, bruin, oranje, donkergeel

 

Stenen: obsidiaan, onyx, carneool, tijgeroog

 

Dieren: vleermuis, kat, spin

 

Godinnen: Hecate, de Morrigan, Lilith, Psyche, Kali

 

Goden: Hades, Kronos, Wodan, Pluto

 

Magische handelingen: divinatie zoals schouwen, seances

 

 

Recepten.

 

Samhain olie.

 

IngrediŽnten:

een half kopje fijn gemaakte gedroogde eikenbladeren

amandel olie

2 theelepels zee zout

2 fijn gemaakte eikels

 

Mix alle ingrediŽnten in een kom en giet het mengsel in een pan. Laat het mengsel zachtjes aan de kook komen en laat 15 minuten sudderen. Haal de pan hierna van het vuur om af te koelen. Na afkoeling het mengsel door een zeef halen en de opgevangen vloeistof in een lucht dicht flesje bewaren. De olie is na 24 uur klaar voor gebruik. gebruik Samhain olie om bijvoorbeeld kaarsen op te laden.

 

Samhain zegenings wierook.

 

IngrediŽnten:

1/4 kopje zeezout

1 eetlepel kaneelpoeder

1/2 eetlepel BenzoŽ

1 theelepel drakenbloedpoeder

1 theelepel vermalen lavendel knoppen

1 theelepel vermalen rozenblaadjes

 

Doe het zeezout in een glazen kom, voeg al roerend 1 voor 1 de ingrediŽnten toe. Steek een houtskoolblokje aan en als het gloeit strooi je wat van het mengsel erop.

 

© 2003 B. Keuris