Schouwen

 

 

 

Schouwen (of scrying in het engels) is een zeer oude methode om antwoord te krijgen op vragen. De bekendste vorm is schouwen door middel van een kristallen bol. Dankzij de media is deze vorm omgeven door zweverigheid en commercie.  Ik denk al gauw aan een vrouw die moet doorgaan voor zigeunerin of heks in een schimmige tent op een kermisterrein. Voor de tent een aanplakbiljet met daarop de tekst: laat hier je toekomst lezen voor maar 10 euro! Als we dit beeld even opzij zetten en kijken naar de werking van schouwen dan valt er veel te zeggen voor deze bron van informatie.

Schouwen wordt vaak gezien als toekomst voorspellen, de werking is echter veel breder dan dat. Net als bij tarot kunnen vragen worden gesteld over verleden, heden en toekomst. De antwoorden komen tot je in de vorm van symbolen en beelden, de communicatievorm tussen de werelden. Het is de kunst om deze symbolen te vertalen in begrijpelijke taal. Anders dan bij tarot ontstaan de symbolen bij schouwen voor je geestesoog. Met je ogen neem je een kristallen bol, schaal met water of zwarte spiegel waar maar kijk je “vanachter je ogen” dan vormen zich beelden. Waarnemen op deze manier vergt veel oefening, geduld en tijd. Deze manier van kijken kun je trainen door dagelijkse meditatie- en visualisatieoefeningen.  Ben je in staat om langere tijd in een meditatieve staat te verkeren dan kun je beginnen met schouwen. Ikzelf geef de voorkeur aan een zwarte schaal gevuld met water om in te schouwen. De reflectie en beweging van het water helpen mij om alles om mij heen te vergeten en mij te concentreren op de vraag. Voor anderen zal een kristallen bol of een zwarte spiegel beter werken. Gewoon een kwestie van uitproberen.

Een hulpmiddel voor concentratie is de weerkaatsing van een kaarsvlam op het wateroppervlak. Het element vuur (wilskracht) in het element water (gevoel) kan versterkend werken voor je waarnemend vermogen. Hiervoor geldt weer: uitproberen of het voor jou werkt.

Zorg ervoor dat je ongestoord kunt werken en dat je een prettige en rustige sfeer creëert. Door middel van muziek, wierook en gedempt licht maak je een eigen plek. Zodra je de ruimte betreedt laat je de allerdaagse werkelijkheid achter je. Doe letterlijk de deur dicht tussen de ene en de andere werkelijkheid. Neem plaats op een gemakkelijke stoel voor de schaal met water, de kristallen bol of zwarte spiegel. Bedenk van te voren welke vraag je wilt gaan stellen. Let op dat je vraag open is, dus niet alleen met "ja"of "nee" beantwoord kan worden. Stel maar één vraag per sessie en formuleer de vraag zorgvuldig. Hoe meer zorg je besteed aan de voorbereidingen hoe intenser en duidelijker de antwoorden zijn. Nadat je de vraag helder hebt ga je over naar een meditatieve staat waarin je je concentreert op de vraag en je openstelt voor antwoorden. Open je ogen en kijk in het water, je hoeft niet te staren, knipperen mag best, maar kijk voorbij het oppervlak van het water. Kijk voorbij de werkelijkheid in die andere werkelijkheid. Dienen beelden zich aan, wees dan niet alleen alert op wat je ziet maar gebruik ook je andere zintuigen. Zodra de beelden vervagen keer je terug en zeg je dank aan de andere wereld.

 

(c) 2001-2002 Birgitte Keuris