Wicca

 

What's in the name?
Het woord Wicca is afgeleid van het anglo-saxische woord Wiccan wat later Wicche werd en vervolgens Witch. De benaming Wiccan komen we voor het eerst tegen in de wetten van koning Alfred rond het jaar 890. De oorsprong van het woord wicca (uitgesproken als witcha) is te vinden in het indo-europese woord wikk, dat magie of tovenarij betekent. Het woord Witch wordt ook in verband gebracht met het zelfstandig naamwoord Wit wat stamt van het werkwoord Weet. Net als in onze taal het werkwoord Weten. Een andere benadering legt de link tussen het woord Wicca en het oud-engelse woord Wican dat buigen betekende. Wicker betekent vlechtwerk in het modern engels en is een afgeleide van Wican (buigen).Waar wicca ook van afgeleid is, alle beschrijvingen sluiten aan bij de beleving van heksen. 

Doordat hekserij tot halverwege de 20ste eeuw nog strafbaar was, bestond er behoefte aan een neutralere naam voor hekserij of heks. Wicca zag het levenslicht. Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen hekserij en wicca. De noodzaak bestaat niet meer om een andere benaming te kiezen voor hekserij. Velen denken dat wicca meer religieus beladen is dan hekserij.  Het is een feit dat heksen die een traditie aanhangen, zoals de Gardnerian- of Alexandrian traditie, spreken over wicca. De geheimhouding die deze tradities omringt, kan zeker bijgedragen hebben aan deze opvatting. "Wicca wordt je na inwijding in een traditie, heks ben je tot die tijd" zo werd het mij verteld in de tijd dat ik lid was van een Gardnerian coven. Voor mij klopt dit niet. Het is volgens mij meer een drang naar exclusiviteit

Om weer even terug te keren naar het begin: Wicca zou eigenlijk uitgesproken moeten worden als : witcha en zo kom je verdacht dicht bij het woord witch of heks in onze taal. Het cirkeltje is hiermee rond. What's in the name?